Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per ongeluk schade berokkent. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te verzekeren tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Dit zijn schades die je toebrengt aan andere mensen of de goederen van anderen. Denk aan de boormachine van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een losliggend touw in jouw huis en zijn sleutelbeen breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met de aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1 miljoen euro. Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Waarom een WA verzekering?

Uw AVP verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • Een WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoed letsel schade en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
  • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten
Een WA verzekering is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die waterschade heeft veroorzaakt bij de buren, is misschien schade die je niet direct zelf gemaakt hebt. Toch wordt de schade jou volgens de grondwet wel toegerekend. We spreken in dit geval over risicoaansprakelijkheid. Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Is een AVP verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen. WA verzekering: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De maandpremie die je afdraagt voor een AVP met gezinsdekking (circa €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Daarnaast ben je als je géén WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

WA verzekering Vergelijken

Een AVP vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw dochter aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je papegaai. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je AVP. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Dekking AVP

Een WA verzekering dekt over het algemeen:
  • Schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals immateriële schade bij anderen en schade aan materiële zaken
  • Schade die per abuis toegebracht is
  • Schade aangericht door je kind
  • Schade als gevolg van een mankement aan je huis

Gemakkelijk overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt moeilijk om je oude AVP te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een WA verzekering via onze vergelijkingstool afsluiten.

Wat kost een AVP?

Een WA verzekering kost een paar euro per maand. De exacte kosten hangen af van je persoonlijke situatie, zoals je woonplaats en leeftijd. Ook maakt het ook uit of je de WA verzekering alleen afsluit of dat je ook je partner en/of kinderen meeverzekert. Met een AVP bent u verzekerd wanneer u aansprakelijk gesteld wordt.

Waarom een AVP?

De aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te verzekeren tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de boormachine van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een laaghangend touw in jouw woonkamer en zijn sleutelbeen breekt. De WA verzekering dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1.250.000 euro. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top